پایگاه دانش

ارقام مختلف سیب زمینی در ایران

  • آخرین نظر: ۰۷ فروردین ۱۴۰۱
  • نوشته شده در : ۰۷ فروردین ۱۴۰۱
  • توسط : همکار فیداست

سیب زمینی یکی از محصولات مهم و کاربردی در صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی می ­باشد. متوسط تولید این گیاه در ایران حدودا 5 میلیون تن از 160 هزار هکتار مزارع زیر کشت این محصول می ­باشد. گیاه سیب زمینی براساس طول دوره رشدی خود به دسته­ های خیلی زودرس (76 روز)، زودرس (85 روز)، نیمه زودرس (95 روز)، نسبتاً دیررس (106 روز)، دیررس (115 روز) و خیلی دیررس (134 روز) طبقه ­بندی می­ شوند. معمولا ارقام دیررس نسبت به ارقام زودرس از عملکرد بالاتری در واحد سطح برخوردار هستند. سیب زمینی ارقام متنوعی داشته و براساس نوع خاک، شرایط آب و هوایی، هدف از تولید، حساسیت به بیماری، میزان آب در دسترس، بهترین رقم انتخاب شده و در مزرعه کشت می­ شود.

 ارقام مهم سیب زمینی در ایران

هر کدام از ارقام سیب زمینی مشخصات متنوعی داشته و به دو صورت کشت های بهاره و پاییزه، وجود دارند. بیشترین تولید سیب زمینی در استان های همدان، اردبیل، خراسان، اصفهان و زنجان می­ باشد. اکثر ارقام موجود در ایران وارداتی می­ باشد و در چند سال اخیر، ارقام جدیدی متناسب با اقلیم ایران به وجود آمده است. از محصولات جدید می­توان به ارقام ساوالان، اتوسا، انوشا و رونا اشاره نمود. در ادامه به بررسی مهمترین ارقام کشت شده در ایران می­ پردازیم.

رقم ساوالان:

رقم ساوالان اولین رقم ملی سیب زمینی در ایران به شمار می­ رود. این رقم توسط موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر استان اردبیل پس از حدود 9 سال آزمایش، به ثمر رسید. طول دوره رشد این رقم، 130 روز می­ باشد. درصد قند پایینی داشته و رنگ گوشت و پوسته آن زرد می ­باشد. از نکات مثبت این رقم، مقاومت بالا نسبت به بیماری های ویروسی و عملکرد بالای 40 تن در هر هکتار می ­باشد. جزو ارقام بهاره بوده و به دلیل غده دهی بالا، خاک­دهی بوته در چند نوبت انجام می­ شود. ماده خشک بسیار مناسبی داشته و در مدت انبارمانی، واکنش های تبدیل قند با سرعت کمتری رخ می ­دهد (شکل 1).

شکل 1: رقم ساوالان

 

رقم رونا:

رنگ گوشت زرد، رنگ پوست کرمی مایل به صورتی، شکل غده بیضی مایل به گرد از ویژگی­ های ظاهری این رقم می­ باشد. این رقم نیز جزو ارقام اصلاح شده در ایران می ­باشد. طعم خوبی داشته و ماده خشک آن از 22 درصد بالاتر است. دوره رشد این گیاه 110 روز بوده و جزو ارقام نسبتاً دیررس می­ باشد. عملکرد نسبتا بالاتری نسبت به ارقام وارداتی دارد. نسبت به بیماری های رایزوکتونیا و اسکب باکتریایی نسبتا مقاوم بوده ولی نسبت به ویروس PVS مقاومت بالایی دارد. مناسب ترین زمان برای کشت این رقم اوایل اردیبهشت تا اواخر خرداد می­ باشد (شکل 2).

شکل 2: رقم رونا

 

رقم آنوشا:

یکی دیگر از ارقام معرفی شده توسط محققان ایرانی، رقم آنوشا می ­باشد. این رقم بافت آردی و ماده خشک بالایی دارد. رقم گوشت آن زرد پررنگ بوده و بعد از سرخ شدن یا چیپسی شدن، تغییر رنگ نداده و ظاهر خوبی دارد. یک رقم دیررس بوده دوره خواب طولانی دارد. شکل غده به صورت گرد مایل به بیضی بوده و در صنایع چیپس سازی استفاده می ­شود. نسبت به بیماری های ویروسی مقاوم و نسبت به بیماری های دیگر حساس می­ باشد. نسبت به ارقام وارداتی مانند آگریا، از عملکرد بیشتری برخوردار است.

رقم آتوسا:

رقم آتوسا با عملکرد 34 تن محصول، جزو ارقام پرمحصول به شمار می­ رود. دوره رشدی این رقم 115 روز بوده و دوره خواب طولانی دارد. رنگ گوشت آن زرد پرنگ و پوستی زرد دارد. این رقم را می­ توان در بهار بعد از خطر سرمای زمستانه کشت نمود. نسبت به بیماری ویروسی PVY مقاوم و در مورد بیماری هایی مانند لکه برگی آلترنیایی، شوره سیاه و شانکر رایزوکتونیایی نیمه مقاوم می ­باشد. از این محصول به صورت تازه خوری و فرآوری مصرف می­ شود (شکل 3).

شکل 3: رقم آتوسا

 

رقم آگریا:

رقم آگریا یک رقم نیمه دیررس بوده و دارای دوره خواب طولانی می­ باشد. گل های این رقم سفید بوده و نسبت به دیگر رقم­ ها، برگ های بزرگتری دارد. ساقه های آن حالت نیمه ایستاده داشته و حجم بوته متوسط است. رنگ قسمت داخلی غده (گوشته) کاملا زرد است و به دلیل علاقه مردم ایران به رنگ زرد در سیب زمینی، طرفداران زیادی دارد. رقم اگریا پوستی صاف داشته و عمق چشم ها بر روی غده کم می ­باشد. اندازه غده ها بزرگ بوده و تقریبا بیضی شکل می ­باشند. تعداد غده در بوته کم بوده ولی اندازه درشت آن، کمبود تعداد را جبران می ­کند. اگریا به صورت تازه خوری استفاده شده و رقم مناسبی برای چیپس و سیب زمینی سرخ کرده می ­باشد. این رقم قابلیت انبارداری بالایی داشته و در شرایط مناسب، ماندگاری بالایی دارد (شکل 4).

شکل 4: رقم آگریا

 

رقم آلمرا:

آلمرا جزو ارقام نیمه زودرس بوده و نسبت دیگر ارقام زودتر برداشت می ­شود و یکی از گزینه های مناسب برای کشت می­ باشد. این رقم دارای شاخ و برگ فراوانی بوده و ارتفاع نسبتا بلندی دارد. این سیب زمینی پوست زردی دارد اما گوشت آن زرد کمرنگ می ­باشد. از ویژگی های مثبت این رقم مقاوم بودن نسبت به بیماری های مختلف می ­باشد. اندازه غده ها تقریبا بزرگ بوده و به دلیل تعداد غده زیاد، عملکرد بالایی دارد. این رقم برای صنایع چیپس سازی و تازه خوری، بسیار مناسب است (شکل 5).

شکل 5: رقم آلمرا

 

رقم سانته:

این رقم پوستی بسیار شفاف و بدون لک داشته و گوشت آن زرد می ­باشد. بر روی غده چشم های زیادی داشته و عمق آن­ ها کم می ­باشد. این رقم دارای گل های سفید، برگ هایی با رنگ سبز تیره و وزن غده ها بین 90 تا 150 گرم می­ باشد.  دوره کشت آن تقریبا بین 80 تا 90 روز می­ باشد. عطر و طعم مناسبی دارد و به صورت تازه خوری و چیپس استفاده می­ شود. رقم سانته از عملکرد مناسبی برخوردار بوده و در استان هایی مانند همدان و خراسان کشت می ­شود (شکل 6).

شکل 6: رقم سانته

 

رقم جلی:

از انواع نیمه دیررس بوده و دوره خواب طولانی دارد. رنگ پوست در رقم جلی زرد و رنگ گوشت آن زرد کم رنگ دیده می­ شود. اندازه غده ها متوسط تا بزرگ و بیضی شکل می ­باشد. یک رقم پرمحصول بوده و بیشترین مصرف آن برای تولید خلال و چیپس می ­باشد (شکل 7).

شکل 7: رقم جلی

 

رقم پیکاسو:

یک رقم نیمه دیررس بوده و ارتفاع بوته آن تقریبا بلند می ­باشد. رنگ گوشت و پوست این رقم، زرد کمرنگ بوده و در محل چشم غده صورتی تا قرمز رنگ می ­باشد. شکل غده آن گرد تا بیضی و اندازه آن متوسط تا بزرگ و در واحد سطح از عملکرد بالایی برخوردار است. ماندگاری بالایی داشته و به صورت تازه خوری مصرف می ­شود (شکل 8).

شکل 8: رقم پیکاسو

 

رقم سیفرا:

دوره رشدی این رقم 95 تا 115 روز بوده و از عملکرد بالایی برخوردار است. غده های رقم سیفرا بیضی تا گرد بوده از 100 تا 150 گرم وزن دارند. ارتفاع بوته تقریبا بلند بوده و حالت ایستاده دارد. طعم مناسبی داشته و بعد از سرخ شدن رنگ آن ثابت می­ماند. رقم سیفرا نسبت به کم آبی و بیماری های مختلف مقاومت خوبی از خود نشان می ­دهد. به دو صورت پاییزه و بهاره کشت می­ شود (شکل 9).

شکل 9: رقم سیفرا

رقم بورن:

این رقم نیمه دیررس بوده و دوره خواب تقریبا خیلی طولانی دارد. رنگ گوشت و پوست زرد رنگی دارد. ماده خشک پایینی داشته و برای مصرف تازه خوری کشت می­ شود. مانند دیگر ارقام به بیماری ویروسی مقاوم و نسبت به بیماری های دیگر حساس می­ باشد. برگ های نسبتا بزرگ و شاخ و برگ متوسطی داشته و درون ساقه های آن مقداری کمی آنتوسیانین وجود دارد. شکل غده ها بیضی تا بیضی کشیده بوده و تقریبا بزرگ می ­باشند (شکل 10).

شکل 10: رقم بورن

 

منابع:

حسن­ پناه، داوود، راهنمای جامع زراعت نوین سیب زمینی، نشر آموزش کشاورزی، 1397

بختیاری، محمدرضا، راهنمای سیب زمینی (کاشت، داشت، برداشت و انباردای)، نشر آموزش کشاورزی، 1396

مطیعی، محمدمهدی، سیب زمینی، تحقیقات آموزش کشاورزی، 1397

 

 

لطفا دانش و تجربه خود در این مورد را به اشتراک بگذارید

لطفا پیش از ایجاد مطلب جدید موارد زیر را به دقت مطالعه نمایید:
پایگاه دانش این وب سایت محلی برای تبادل دانش و تجربه و بیان راهکارهایی برای ارتقای صنعت کشاورزی است. هنگام درج مطلب به نکات زیر توجه بفرمایید:
۱. برای درج عکس به داخل متن ، عکس را از گوشی یا کامپیوتر کپی نموده و در پنجره ویرایشگر سایت ، paste نمایید.
۲. در صورت نیاز ، مطلبی که ارسال می کنید را ویرایش کنید تا ابعاد عکس ها و اندازه و رنگ فونت ها ، هماهنگ با دیگر مطالب وب سایت بشود.
برچسب مناسب متن را از بین برچسب های تعریف شده انتخاب کنید و اگر مطلب شما نیاز به برچسب جدیدی داشت، مطلب را درج کنید و برچسب پیشنهادی را از بخش تماس با ما به مدیریت وب سایت اطلاع بدهید تا به لیست برچسب ها افزوده گردد.

فایل با فرمت های ( 'gif','jpg','png', 'jpeg', 'pdf', 'mp4', 'mkv' ) قابل آپلود می باشد.
فایل های پیوست:

نظر
آخرین نظر