پایگاه دانش

معرفی و نکات نگهداری از گل برف (موگه)

گل برف Convallaria majalis از تیره لیلیاسه، بومی اروپا و آسیاست. از گیاهان مقاوم به سرما و ریزوم دار می باشد. ریزوم های گل برف، ضخیم و قطور هستند که از آن ها ریشه های فرعی و تزیینی خارج می گردد. ریزوم این گیاه جوانه های زیرزمینی زیادی تولید می کند که برای تکثیر مورد استفاده قرار می گیرد. برگ های متقابل و نوک تیز آن به طول 15-20 سانتی متر و پهنای آن 7 سانتی متر است. برگ ها شبیه برگ های گل لاله هستند. ساقه گلدهنده آن به صورت مستقیم رشد می کند و ارتفاعی حدود 15-20 سانتی متر دارد. بر روی هر ساقه گلدهنده؛ تعدادی گل های کوچک زنگوله ای سفید معطر با لبه های کنگره دار تشکیل می شود. گل ها از یک طرف خوشه به سمت پایین آویزان شده هستند. نوک گلبرگ ها کمی خمیده است (شکل 1).

 

شکل 1: بخش های مختلف گل برفی که در تصویر مشاهده می شود.

 

C majalis یا همان گل برفی، واریته هایی با گل پرپر دارد. در واریته  Rosa رنگ گل صورتی است (شکل 2). میوه این گیاه، کپسول قرمز با تعداد زیادی دانه است. تمام بخش های آن از قبیل برگ، ریشه و گل دارای مواد سمی است. از این گل برای تهیه شاخه بریده نیز استفاده می شود (شکل 3).

 

شکل 2: گل برف (موگه) واریته Rosa

 

شکل 3: استفاده از گل برفی در تهیه دسته گل

 

گلدهی گل برفی (موگه)

از اوایل اردیبهشت تا اواخر آن قادر به گلدهی است.

 

مراقبت از گل برف (موگه)

دما: گل برف کاملا به سرما مقاوم است و در هوای بسیار گرم از بین می رود.

آبیاری: آبیاری منظم باعث رشد و نمو بهتر گیاه می شود. گل برفی حتی با مقدار کم آب نیز به رشد خود ادامه می دهد و قادر به ادامه ی حیات است.

خاک: خاک سبک و غنی از مواد آلی و همیشه مرطوب برای گیاه مناسب است. ph خاک باید بین 4 تا 6 باشد. استفاده از مواد آلی، کود سرک سالیانه و کمپوست برای گیاه بسیار مطلوب است.

نور: این گل در مناطق جنگلی که نور ملایمی دارند رشد خوبی دارد. در کل، گل برفی گیاهی سایه پسند است و در زیر سایه درختان و داخل فضای منزل قادر به رشد می باشد. در مناطقی که تابستان های گرم و خشک ندارند، میتوان آن ها را در زیر نور کامل خورشید نگهداری کرد. واریته های ابلق و حاشیه دار به نور بیش تری نیاز دارند و مکان های آفتابی برای آن¬ها بهتر است (شکل 4).

 

شکل 4: گونه ای از گل برفی که برگ های ابلق دارد.

 

تکثیر گل برفی

این گیاه به طور معمول با تقسیم ریزوم تکثیر می شود. ریزوم گیاهان متراکم را از خاک خارج می کنند و سپس به گونه ای آن را برش می زنند که هر قطعه از ریزوم دارای یک یا دو جوانه باشد. گیاهان تقسیم شده در همان محل یا محل دیگر کشت می کنند (شکل 5). بهترین زمان برای تقسیم بوته در پاییز بعد از پژمرده شدن برگ های گل برفی و در هنگام استراحت گیاه است. به طور کلی بهترین زمان کاشت در مناطق بسیار سرد در اوایل پاییز و در مناطقی که در فصل سرما یخ نمی زند؛ در اواخر پاییز و اوایل بهار می باشد. ریزوم ها را در عمق 3 الی 4 سانتی متری و با فاصله 12 سانتی متر از یک دیگر می کارند. ریزوم باید به گونه ای در خاک قرار گیرد، در انتهای جوانه با سطح خاک مماس باشد.

 

شکل 5: تقسیم بوته در گل برف یا موگه برای تکثیر آن و کاشت ریزوم در گلدان

 

گیاهانی که تازه کاشته شده اند، بعد از 3 سال گل می دهند. در واقع هر جوانه ای که بعد از 3 سال رشد می کند در انتهای آن گل تشکیل می گردد. اگر می خواهید در سال اول کاشت، گل ها ظاهر شوند باید برای کاشت از جوانه های سه ساله که قطور و کوتاه هستند استفاده کنید. جوان های یک ساله، دو ساله و سه ساله از نظر شکل با هم متفاوت هستند. تکثیر با بذر برای اصلاح نژاد و عملیات به نژادی مورد استفاده قرار می گیرد و گل دهی بعد از 9 سال صورت می گیرد.

 

نگهداری ریزوم گل برفی

ریزوم گل برف یا موگه را میتوان در دمای 2- تا 2 درجه سانتی گراد و در بستر مرطوب نگهداری کرد. در دمای پایین تر، ریزوم در مدت زمان طولانی تری قابل نگهداری است.

 

برداشت و نگهداری گل برفی (موگه)

برداشت مناسب زمانی است که نیمی از گلچه ها شکوفا شدند و زنگوله گلچه انتهایی رنگ سبز خود را از دست داده است. گل برفی به مدت 2 الی 3 هفته در دمای 0-1 درجه سانتی گراد قابل نگهداری است. در دمای 2 درجه و در آب به مدت 7 روز ماندگاری دارد.

 

قاسمی قهساره، مسعود، گلکاری علمی و عملی، مولف، 1391

صانعی شریعت پناهی، محمد، پرورش، نگهداری و تکثیر گیاهان فضای آزاد، تهران:سپهر، مهرگان، 1389

خلیقی، احمد، گلکاری و پرورش گیاهان زینتی ایران، انتشارات روزبهان، 1385

لطفا دانش و تجربه خود در این مورد را به اشتراک بگذارید

لطفا پیش از ایجاد مطلب جدید موارد زیر را به دقت مطالعه نمایید:
پایگاه دانش این وب سایت محلی برای تبادل دانش و تجربه و بیان راهکارهایی برای ارتقای صنعت کشاورزی است. هنگام درج مطلب به نکات زیر توجه بفرمایید:
۱. برای درج عکس به داخل متن ، عکس را از گوشی یا کامپیوتر کپی نموده و در پنجره ویرایشگر سایت ، paste نمایید.
۲. در صورت نیاز ، مطلبی که ارسال می کنید را ویرایش کنید تا ابعاد عکس ها و اندازه و رنگ فونت ها ، هماهنگ با دیگر مطالب وب سایت بشود.
برچسب مناسب متن را از بین برچسب های تعریف شده انتخاب کنید و اگر مطلب شما نیاز به برچسب جدیدی داشت، مطلب را درج کنید و برچسب پیشنهادی را از بخش تماس با ما به مدیریت وب سایت اطلاع بدهید تا به لیست برچسب ها افزوده گردد.

فایل با فرمت های ( 'gif','jpg','png', 'jpeg', 'pdf', 'mp4', 'mkv' ) قابل آپلود می باشد.
فایل های پیوست:

نظر
آخرین نظر
0
1 سال پیش  -  0 پاسخ