پایگاه دانش

سرمازدگی انار و روش های پیش گیری از آن

انار میوه گرمسیری است که در مناطقی با تابستان های گرم، خشک و طولانی و زمستان های خنک، رشد خوبی دارد. این درخت تا دمای -11تا 15 – درجه سانتی گراد در زمستان را تحمل می کند. سرما زدگی یک نوع تنش محیطی است و سه نوع سرما وجود دارد که به درختان انار صدمه می زنند، سرمای دیرس بهاره، سرمای زودرس پاییز و سرمای شدید زمستان.

سرمای دیررس بهاره: سرمای زیر صفر درجه در بهار به جوانه ها و شاخه های جوان آسیب وارد می کند و باعث خشک شدن جوانه و سرشاخه های نازک درختان می شود (شکل 1). به علت صدمه دین شکوفه های اولیه، انارهای درشت از بین می رود و انارهای ریز جایگزین انارهای درشت و معمولی می شوند (شکل 2). گاهی اوقات در اردیبهشت، میوه هایی که به اندازه گردو شده اند در اثر سرمای دیررس بهاره ، سیاه شده و از بین می روند. این نوع سرمازدگی در بسیاری از مناطق انارکاری به دفعات مشاهده شده است.

شکل 1: سرمازدگی بهاره درختان انار

 

            شکل 2: ریزش گلهای انار در اثر سرمای بهاره

سرمای زودرس پاییز: سرمای پاییز اگر در صبح زود و همراه با باران باشد، بیشترین خسارت را به میوه انار وارد می کند. انارها ترکیده و در سرمازدگی شدید، میوه یخ می زند. بافت داخلی بخش گوشتی میوه یخ زده و غیر قابل مصرف می گردد. در نهایت کیفیت و میزان عملکرد محصول به شدت کاسته خواهد شد. زردی، کم شدن تعداد برگ ها و پژمردگی از عوارض سرمازدگی پاییزه است که در رشد سال بعد درخت اتفاق می افتد.

سرمای شدید زمستان: در این نوع سرمازدگی؛ پوست ناحیه طوقه از بین رفته، ورقه ورقه شده و از تنه جدا می شود و بیشتر قسمت جنوبی تنه  دچار این عارضه می گردد. در سرمازدگی زمستانه، قسمت های هوایی درخت خشک شده به گونه ای که برخی درختان نیاز به کف بری دارند (شکل 3). در سرمازدگی بسیار شدید، ریشه های درختان نیز خشک خواهند شد.

شکل3: سرمازدگی زمستانه درخت انار

 

در اصلاح درختانی اناری که سرمازدگی زمستانه در آن ها رخ می دهد، به صورت زیر عمل می شود:

-در سرمای شدید؛ کامبیوم (حد فاصل بین پوست و چوب) بخش های آسیب دیده سرشاخه های یک ساله و دوساله؛ قهوه ای شده و در نهایت؛ شاخه ها خشک و شکننده می شوند. در این حالت، شاخه ها را حدود 5 سانتی متر پایین تر از محل آسیب دیده قطع می کنند. این عمل از فروردین تا اواسط خرداد ماه صورت می گیرد.

-لایه کامبیوم بازوهای اصلی (که همان شاخه های درجه یک درخت هستند)؛ قهوه ای شده و در برخی مواقع پوست ترک خورده و شاخه خشک می شود. در این موارد، شاخه را 5 سانتی متر پایین تر از قسمت آسیب دیده از فروردین تا اردیبهشت ماه قطع می کنند.

-در سرمازدگی بسیار شدید؛ تنه اصلی درخت از بین رفته و حد فاصل چوب و پوست؛ سیاه شده و شکاف هایی در پوست اصلی ایجاد می شود؛ طوری که پوست به راحتی از تنه جدا می شود. در این شرایط درخت را کف بر می کنند. درخت را از 5 سانتی متر پایین تر از حد نهایی بخش خسارت دیده قطع می شود. بهتر است قبل از سربرداری، خاک اطراف طوقه را کنار بزنند و سپس سربرداری شود.

برای احیا باغ هایی که درختان انار در آن کف بر می شوند، اقدامات زیر باید انجام شود.

-در سال اول تمام پاجوش ها را باقی می گذراند و به آن ها اجازه رشد و نمو می دهند.

-در سال دوم نصف پاجوش ها را از بین برده و حذف می کنند و به باقی اجازه رشد می دهند.

-در سال سوم، یک و یا حداکثر 3 عدد از شاخه های قوی را باقی گذاشته و بقیه را حذف می کنند.

-این اقدامات باید همراه با سایر عملیات باغی نظیر وجین، آبیاری و تغذیه انجام شود.

 

کنترل و پیش گیری از سرمازدگی انار

آبیاری زیاد و مصرف بیش از حد کودهای ازته باعث می شود، درختان بیشتر سبز مانده و دیرتر به خواب بروند. در نتیجه مقاومت زیادی در برابر سرمای17- درجه ندارد و طوقه دچار پوسیدگی و ترکیدگی می شود.

-کاشت ارقام مقاوم (انارهای شیرین به در برابر سرما حساسیت بیشتری نسبت به رقم های ترش دارد).

- قطع زود هنگام آبیاری در پاییز و عدم آبیاری باغات انار بلافاصله بعد از برداشت

-تغذیه و کوددهی صحیح درختان

-برداشت سریع محصول سریعا بعد از رسیدن میوه

-انجام دادن هرس در اواخر زمستان و بعد از رفع خطر سرمازدگی

-استفاده از بخاری های باغی و آبیاری بارانی؛ ایجاد دود با استفاده از سوزاندن برگ های خشک

-درختان روی پشته ها کاشته شود تا از رسیدن رطوبت به طوقه درخت هنگام آبیاری باغ جلوگیری شود.

-طوقه درخت تا فاصله نیم متری از سطح زمین با پوشش گیاهی و یا گونی در 3-4 سال اولیه پس از کاشت پوشانده شود.

-زدن رنگ سفید (پلاستیکی) و یا محلول غلیظ (10 درصد) کائولین فرآوری شده به قسمت تنه ی درخت تا ارتفاع 70 سانتی متری برای کاهش آفتاب سوختگی زمستانه و تابستانه

 

 

لطفا دانش و تجربه خود در این مورد را به اشتراک بگذارید

لطفا پیش از ایجاد مطلب جدید موارد زیر را به دقت مطالعه نمایید:
پایگاه دانش این وب سایت محلی برای تبادل دانش و تجربه و بیان راهکارهایی برای ارتقای صنعت کشاورزی است. هنگام درج مطلب به نکات زیر توجه بفرمایید:
۱. برای درج عکس به داخل متن ، عکس را از گوشی یا کامپیوتر کپی نموده و در پنجره ویرایشگر سایت ، paste نمایید.
۲. در صورت نیاز ، مطلبی که ارسال می کنید را ویرایش کنید تا ابعاد عکس ها و اندازه و رنگ فونت ها ، هماهنگ با دیگر مطالب وب سایت بشود.
برچسب مناسب متن را از بین برچسب های تعریف شده انتخاب کنید و اگر مطلب شما نیاز به برچسب جدیدی داشت، مطلب را درج کنید و برچسب پیشنهادی را از بخش تماس با ما به مدیریت وب سایت اطلاع بدهید تا به لیست برچسب ها افزوده گردد.

فایل با فرمت های ( 'gif','jpg','png', 'jpeg', 'pdf', 'mp4', 'mkv' ) قابل آپلود می باشد.
فایل های پیوست:

نظر
آخرین نظر