پایگاه دانش

قارچکش بنومیل

قارچکش بنومیل چیست؟

قارچکش بنومیل با نام تجاری Benlate برای نخستین بار در سال 1968 توسط شرکت DuPont تولید و به کشاورزان معرفی گردید. امروزه این سم را با نام های تجاری دیگری نظیر Agrocit، Benex، Tersan نیز، عرضه می شود. بنومیل به عنوان یک قارچکش  سیستمیک طبقه بندی شده و دارای ترکیبات گروه بنزیمیدازول می باشد. از این قارچکش می توان به صورت محلول پاشی و آبیاری استفاده نمود. از مزایای قارچکش های سیستمیک می توان به حفاظت داخلی گیاهان، سازگاری با محیط زیست، اثرگذاری در مقدار کمتر، اثرگذاری طولانی مدت در گیاهان و انتقال به قسمت های پنهان گیاه، اشاره نمود. در واقع پس از آبیاری خاک توسط محلول قارچکش و آب، قارچکش از طریق ریشه گیاهان جذب شده و توسط سیستم آوندی در سرتاسر گیاه، پخش می شود.

این سم به صورت کریستال‌های سفید رنگ و با قدرت تبخیر بسیار پایین است. این قارچ‌کش به صورت پودر وتابل 50 و 65% یا به صورت مخلوط با سایر قارچ‌کش‌ها (مانند مانب و تیرام) عرضه می‌شود. درجه سیمت که با عبارت LD50 نشان داده می شود، برای قارچکش بنومیل، 10000 میلی گرم بر کیلوگرم است. این میزان از LD50 نشان دهنده سمیت کم بنومیل برای موجودات زنده نظیر انسان و حیوانات بزرگ جثه، می باشد اما پروتکل های بهداشتی در زمان استفاده از سموم، حتما باید رعایت شود.

دوره کارنس قارچکش بنومیل، 21 روز می باشد. از این قارچکش جهت ضدعفونی بذر، ضدعفونی خاک و پیشگیری و کنترل بسیاری از بیماری های گیاهی استفاده می شود. قارچکش بنومیل به صورت پودر در دسترس می باشد. این قارچکش به راحتی در آب حل می شود. از مخلوط نمودن این قارچکش با دیگر سموم یا کودهای کشاورزی که خاصیت قلیایی دارند، باید خودداری نمود. بنومیل دوام بسیار خوبی در خاک داشته و تا 16 هفته در خاک باقی می‌ماند. این قارچ‌کش روی نماتدها نیز مؤثر است و توانایی از بین بردن نماتدهای خاکزی را دارد.

قارچکش بنومیل پس از جذب در گیاه، عموما به سمت بالا حرکت می کند و حرکت از برگ به سمت ریشه، در اکثر موارد مشاهده نشده است. در صورتی که قارچکش بنومیل بر روی برگ ها محلول پاشی شود، قارچکش در سطح برگ پخش می شود و حرکت از برگ های جوان به سمت برگ های پیر، در اغلب موارد انجام نمی گیرد.

پس از جذب این ماده توسط قارچ ها، این سم از تشکیل میکروتوبول ها در فرآیند تقسیم سلولی، جلوگیری کرده و موجب تولید سلول های ناقص می شود و در نتیجه از گسترش قارچ ها جلوگیری می کند.

موارد مصرف قارچکش بنومیل

از قارچکش بنومیل می توان بر روی محصولاتی نظیر سیب، زردآلو، مرکبات، گلابی، هلو، پسته، گیلاس، خیار، بادمجان، خربزه، فلفل، کلم، کدو، کرفس، هویج، توت فرنگی، گوجه فرنگی، سیب زمینی، برنج، سویا، جو، لوبیا، گیاهان زینتی و ...، استفاده نمود.

این قارچکش برای درمان بیماری های مختلفی نظیر بیماری  سیاهک، لکه سیاه سیب و گلابی، سفیدک سطحی، لکه برگی گیلاس، کپک خاکستری، پوسیدگی سفید ریشه، سرخشکیدگی توت، آنتراکنوز، بلاست برنج و ...، استفاده می شود (شکل 1). در حالت کلی این قارچکش علیه قارچ هایی مانند پنیسیلیوم، فوزاریوم، ریزوکتونیا، بوتریتیس، کلادوسپوریوم، سپتوریا، موثر می باشد.

همچنین برای درمان بیماری های انباری سیب و موز که در اثر ابتلا به قارچ Glocosporium sp و نیز پوسیدگی پرتقال بر اثر قارچ Penicillium sp  به مقدار یک در هزار، استفاده می شود.

شکل 1: بیماری لکه سیاه سیب

بهترین زمان جهت سمپاشی، ساعات پایانی روز و دمای خنک می باشد. از سمپاشی گیاهان در ساعات گرم روز و در زمان وزش باد، خودداری  کنید. به منظور اثرگذاری مطلوب قارچکش بنومیل، خاک و اندام های گیاهی، باید خشک باشند. قارچکش بنومیل در اثر رطوبت در زمان نگهداری، خاصیت خود را از دست می دهد، بنابراین بنومیل را باید در مکان خشک نگهداری نمود.

منابع:

الهی نیا، سیدعلی، بیماری شناسی گیاهی  و شناخت قارچ ها و سایر عوامل بیماری زا در گیاهان، انتشارات دانشگاه گیلان، 1387

شریفی تهرانی، عباس، قارچکش ها (تاریخچه، چگونگی های تاثیر، مقاومت و کاربرد در گیاه پزشکی)، انتشارات دانشگاه تهران، 1398

 

لطفا دانش و تجربه خود در این مورد را به اشتراک بگذارید

لطفا پیش از ایجاد مطلب جدید موارد زیر را به دقت مطالعه نمایید:
پایگاه دانش این وب سایت محلی برای تبادل دانش و تجربه و بیان راهکارهایی برای ارتقای صنعت کشاورزی است. هنگام درج مطلب به نکات زیر توجه بفرمایید:
۱. برای درج عکس به داخل متن ، عکس را از گوشی یا کامپیوتر کپی نموده و در پنجره ویرایشگر سایت ، paste نمایید.
۲. در صورت نیاز ، مطلبی که ارسال می کنید را ویرایش کنید تا ابعاد عکس ها و اندازه و رنگ فونت ها ، هماهنگ با دیگر مطالب وب سایت بشود.
برچسب مناسب متن را از بین برچسب های تعریف شده انتخاب کنید و اگر مطلب شما نیاز به برچسب جدیدی داشت، مطلب را درج کنید و برچسب پیشنهادی را از بخش تماس با ما به مدیریت وب سایت اطلاع بدهید تا به لیست برچسب ها افزوده گردد.

فایل با فرمت های ( 'gif','jpg','png', 'jpeg', 'pdf', 'mp4', 'mkv' ) قابل آپلود می باشد.
فایل های پیوست:

نظر
آخرین نظر