پایگاه دانش

سم واپام چیست؟

واپام با نام تجاری متام سدیم به عنوان یک ماده تدخینی جهت مبارزه با نماتد، علف های هرز، قارچ ها و حشرات خاکزی، استفاده می شود. این سم متعلق به گروه مونومتیل دی تیوکاربامات ها و دارای ترکیبات گوگردی می باشد. از واپام به عنوان یک ماده ضدعفونی کننده بسترهای کشت در مقیاس های کم و گلخانه ای استفاده می شود. مقدار مصرف واپام بستگی به میزان آلودگی و نوع خاک دارد. ترکیبات واپام در حالت محلول پایدار است اما پس از ترکیب با خاک، به سرعت تبخیر می شود. مقدار مصرف واپام بسته به موارد مختلف مصرف، 110 تا 220 میلی لیتر در هر متر مربع زمین می باشد. میزان سم موردنظر را برای هر مرت مربع در 2 تا 7 لیتر آب حل کرده و به طور یکسان به وسیله آبپاش بر روی سطح خاک، پخش می کنند. پس از محلول پاشی، خاک را زیر و رو کرده و سپس سطح خاک را با پلاستیک می پوشانند (شکل 1). جهت جلوگیری از خروج گاز واپام، سطح خاک را توسط غلطت می کوبند. پس از 2 تا 7 روز پلاستیک را از سطح خاک برداشته و جهت خروج گازهای تولید شده، خاک را هم می زنند. در حالت کلی ضدعفونی خاک های سبک 15 روز و خاک های سنگین یک ماه قبل از کاشت می باشد. فرآیند ضدعفونی هر دو سال انجام می گیرد.

شکل 1: پوشاندن سطح خاک پس از محلول پاشی واپام با پلاستیک

ترکیبات واپام پس از استفاده در خاک به اسید سیانیدریک تبدیل می شوند و با جلوگیری از زنجیره انتقال الکترون در فرآیند تولید انرژی در سلول، متابولیسم سلولی موجودات زنده را دچار اختلال کرده و در نهایت موجب نابودی آن ها می شوند.

سمیت سموم واپام برای پستانداران 285 تا 1800 میلی گرم بر کیلوگرم، برای پرندگان 500 تا 5000 میلی گرم بر کیلوگرم می-باشد. در زمان مصرف سموم، استفاده از دستکش، ماسک، کلاه، عینک و لباس مناسب ضروری می باشد.

موارد مصرف سم واپام

سم واپام در کشور ایران در اغلب موارد جهت مقابله و کنترل نماتدهای ریشه گره ای در گیاهان گلخانه ای نظیر گوجه فرنگی، فلفل، خیار، گل های آپارتمانی و همچنین حذف و عدم جوانه زنی علف های هرز در بستر کشت استفاده می شود. به دلیل حضور ترکیبات سمی و موثر در واپام، از این ماده می توان جهت نابودی حشرات خاکزی و قارچ های خاکزاد نظیر فوزاریوم، پیتیوم، ریزوکتونیا، استفاده نمود. به دلیل تولید متیل ایزوتیوسیانات یا متیل خردل از ترکیبات واپام، تمامی گیاهان موجود در خاک از بین می روند. به همین دلیل بایستی قبل از کاشت بذر از واپام استفاده نمود. در شرایط گلخانه، سمپاشی باید با فاصله دو تا سه متری از گیاهان کاشته شده، انجام شود. هرچه خاک دارای ذرات ریز و پودری تر باشد، عملکرد سم واپام افزایش می یابد. بهترین دمای خاک جهت استفاده از واپام، محدوده دمایی 10 تا 25 درجه سانتی گراد می باشد. به دلیل خاصیت خورندگی ترکیبات واپام در ظروف مسی و برنجی، شستشوی تجهیزات کار و سمپاش ها، الزامی می باشد.

پس از برداشتن پلاستیک از سطح خاک و گذشت 1 تا 2 هفته، جهت اطمینان از خروج گازهای تولید شده، یک تا دو نمونه از خاک را جدا کرده و در آن بذر (به طور معمول بذر سبزی شاهی) می کاریم. در صورت جوانه زنی بذرها، سطح خاک جهت کاشت بذر، آماده می باشد.

منابع:

الهی نیا، سیدعلی، بیماری شناسی گیاهی  و شناخت قارچ ها و سایر عوامل بیماری زا در گیاهان، انتشارات دانشگاه گیلان، 1387

شریفی تهرانی، عباس، قارچکش ها (تاریخچه، چگونگی های تاثیر، مقاومت و کاربرد در گیاه پزشکی)، انتشارات دانشگاه تهران، 1398

 

لطفا دانش و تجربه خود در این مورد را به اشتراک بگذارید

لطفا پیش از ایجاد مطلب جدید موارد زیر را به دقت مطالعه نمایید:
پایگاه دانش این وب سایت محلی برای تبادل دانش و تجربه و بیان راهکارهایی برای ارتقای صنعت کشاورزی است. هنگام درج مطلب به نکات زیر توجه بفرمایید:
۱. برای درج عکس به داخل متن ، عکس را از گوشی یا کامپیوتر کپی نموده و در پنجره ویرایشگر سایت ، paste نمایید.
۲. در صورت نیاز ، مطلبی که ارسال می کنید را ویرایش کنید تا ابعاد عکس ها و اندازه و رنگ فونت ها ، هماهنگ با دیگر مطالب وب سایت بشود.
برچسب مناسب متن را از بین برچسب های تعریف شده انتخاب کنید و اگر مطلب شما نیاز به برچسب جدیدی داشت، مطلب را درج کنید و برچسب پیشنهادی را از بخش تماس با ما به مدیریت وب سایت اطلاع بدهید تا به لیست برچسب ها افزوده گردد.

فایل با فرمت های ( 'gif','jpg','png', 'jpeg', 'pdf', 'mp4', 'mkv' ) قابل آپلود می باشد.
فایل های پیوست:

نظر
آخرین نظر