پایگاه دانش

کاشت درخت انار

درخت انار در عرض جغرافیایی 41 درجه شمالی و جنوبی قابل کشت است. درختی نیمه گرمسیری که از دمای 5- درجه سانتی گراد تا 40 درجه برای آن قابل تحمل است و در دامنه وسیعی از شرایط آب و هوایی می تواند رشد کند. میوه ها در مناطقی با تابستان های گرم، طولانی وپاییز خشک  و بدون باران بهترین کیفیت را دارند. درختان انار در مناطق مرطوب به 200-400 ساعت دمای زیر صفر نیاز دارند تا خواب آنها شکسته شود.

مناطقی که دمای هوا 16-19 درجه سانتی گراد است برای کاشت انار بسیار مناسب است؛ در این نواحی، دما از 16 درجه کمتر نمی شود و تنها 1-2/5 ماه زمستان، بسیار سرد است. میزان تحمل انار به سرمای زمستانه در منابع مختلف، متفاوت است، به طور کلی سرمای کمتر از 15- درجه سانتی گراد به درختان انار ، مخصوصا ارقام شیرین آسیب جدی وارد می کند. رقم  های ترش مقاومت بیشتری در برابر سرمای زمستان دارند. درخت انار می تواند تا 45 درجه سانتی گراد از گرمای هوا را تحمل کند و مقاومت آن به گرما کمتر از درخت خرما است. گرمای زیاد باعث آفتاب سوختگی در شاخ و برگ و میوه انار می شود.

خاک مناسب انار

درخت انار را میتوان در انواع خاک های مختلف کاشت. اما خاک هایی با تهویه ضعیف و زهکشی نامناسب برای کاشت انار مناسب نیستند. در خاک هایی که سطح آب زیرزمینی بالا است؛ تولید محصول به شدت کاهش می بابد. خاک های رسی شنی یا شنی رسی لومی با PH  7/5 تا 8/5 بهترین خاک برای کاشت درخت انار است. در خاک های شنی، میوه زودتر تشکیل شده و سریع تر می رسد، اما مقدار محصول کاهش یافته و رنگ آن روشن تر می شود. در خاک های رسی سنگین به علت عدم تهویه مناسب، رشد و نمو درخت انار بسیار کاهش پیدا کرده و همیشه زرد، ضعیف و پژمرده است و احتمال ابتلا به پوسیدگی ریشه افزایش می یابد.

انتخاب زمين

در انتخاب زمین عوامل متعددی نظیر نوع و بافت خاک، عمق خاک، شیب زمین، روش کشت، فاصله و جهت کشت باید در نظر گرفته شود. زمین های مسطح نیازی به تسطیح و جابجایی خاک ندارند.

آماده سازی زمین اصلی

آماده سازی بستر کاشت انار به سه روش زیر انجام می شود:

1-کل زمین به عمق یک متر با لودر شخم زده می شود. در روش های قدیمی، محل احداث باغ به عمق 50-60 سانتی متر با بیل شخم می زنند و در هر ردیف شخم، مقداری از شاخ و استخوان حیوانات ریخته می شود. این مواد در سال های بعد تجزیه شده و درخت از آن استفاده می کند.

2-ردیف های کشت به شکل نواری و به عمق و عرض یک متر شخم زده شود.

3- چاله هایی به طول و عرض و ارتفاع یک متر حفر شود و خاک محل کاشت نهال اصلاح گردد.

توصیه می شود که در هر هکتار از زمین محل احداث باغ، حدود 40-50 تن کود دامی پوسیده به همرا300-400 کیلوگرم کود فسفره یا پتاسه و کودهای گوگردی با خاک محل کشت مخلوط شود.

نقشه باغ و جهت كشت

در تهیه نقشه باغ باید به فاکتورهای مختلفی نظیر سهولت در انجام داشت ( مبارزه با علف هرز، تعذیه، آبیاری) و برداشت، قابل تردد بودن ماشین آلات کشاورزی، یکنواختی کشت و زیبایی باغ توجه نمود. برای پیاده کردن نقشه کاشت در سطوح بزرگ از دوربین های نقشه برداری استفاده می کنند و برای زمین های کوچک تر، گونیا کردن زمین به روش دستی انجام می-شود.  با استفاده از میخ کوبی محل کاشت درخت انار را مشخص می کنند. بهترین روش کشت انار، مستطلیلی است که در زمین هایی که سطح آب زیرزمینی بالا است، روش مستطلیلی با شیوه ی جوی و پشته ای می باشد. در پیاده کردن نقشه کشت باید به این نکته توجه نمود که هر درخت مقدار نور مناسبی دریافت کند، زیرا درختانی که در سایه قرار می گیرند، محصول بسیار کمی تولید می کنند. رسیدن نور کافی به شاخ و برگ درخت انار باعث تولید محصول بیشتر و با کیفیت تر می شود. به همین دلیل درخت انار باید در محل نورگیر و در فاصله مناسب کاشته شود (شکل 1).

مناسب ترین فاصله کشت در ارقامی که رشد رویشی متوسطی دارند (رقم ترش ساوه) 3 در4 متر و یا 2/5 در4 متر است. برای  رقم هایی که رشد قوی دارند، فاصله 4در 4 متر در نظر گرفته می شود. بهتر است برای کاهش عارضه آفتاب سوختگی، جهت کاشت شمالی جنوبی باشد.

در هنگام کاشت قسمت طوقه و یقه گیاه نباید زیر خاک برود. نهال باید در عمق مناسب کاشته شود. در زمین هایی که بعد از حفر چاله برای کاشت، ته چاله یک لایه خاک رس وجود داشته باشد؛ بهتر است که مخلوطی از ماسه با خاک و یک بیل کود حیوانی در ته چاله ریخته شود، سپس اطراف درخت با خاک معمولی پر شود. بعد از کاشت آبیاری سنگین انجام داده تا ریشه به خوبی به خاک اطراف بچسبد به نحوی که هوای بین خاک و ریشه خارج شود. یک ماه بعد از کاشت نهال ها و بعد از جوانه زدن نهال در شروع فصل رشد؛ آن ها را سربرداری می کنند، تا نهال ها به صورت یکنواخت رشد کنند. آبیاری اول و دوم در رشد نهال و مستقر شدن آن بسیار تاثیرگذار است.

روش های جدید و مدرن در کاشت انار به شکل سیستم متراکم و فاصله 4 تا 5 متر بین ردیف و 1 متر روی ردیف است که در محیط های کنترل شده مانند گلخانه و کاشت با سیستم داربستی (فراز)، نمونه ای از آن ها می باشد.

 

شکل 1: کاشت در فاصله مناسب باعث دریافت نور کافی در همه درختان انار می شود.

برای احداث نهالستان، حدود 40 تن در هکتار کود دامی به خاک اضافه می شود. در اواخر زمستان و نیمه دوم اسفند، کرت های کوچکی به اندازه 10-20 متر مربع ایجاد کرده و آن ها را به عمق 30-50 سانتی متر شخم می زنند. سپس آن-ها را به شکل جوی و پشته با فاصله نیم سانتی متر در می آورند. قلمه ها را با فاصله 10 سانتی متر از هم در خاک قرار می دهند؛ طوری که حدود 2-4 سانتی متر از قلمه ها بیرون از خاک قرار گیرد. آبیاری قلمه ها هر 8 -10 روز انجام می شود.

گود برداري و غرس نهال

قبل از کاشت نهال، ریشه را در محلول پرالیناژ به مدت 5 دقیقه قرار دهید. این محلول شامل300 گرم قارچکش بنومیل یا توپسین، 10 کیلو خاک رس یا خاکستر، 5 کیلو پهن الک کرده خشک و 100 لیتر آب می باشد. این محلول، ریشه و قسمت های آسیب دیده و زخمی ریشه را ضدعفونی می کند (شکل 2). با استفاده از این محلول؛ یک لایه نازک از مواد غذایی روی ریشه قرار می گیرد و در مراحل اولیه رشد؛ گیاه از آن استفاده می کند.

شکل 2: ضدعفونی ریشه انار با محلول پرالیناژ

در خاک های ضعیف، چاله ای به طول، عرض و عمق 1 متر حفر می شود و بعد از کاشت نهال، چاله را با مقداری از خاک مرغوب و کمی از کودهای آلی نظیر خاکبرگ و یا کود دامی کاملا پوسیده به همراه کود فسفره پر می کنند (شکل 3). در خاک های حاصلخیز و مرغوب، گودالی به عمق 0/6 متر ایجاد کرده و نهال را در آن می کارند. سپس خاک اطراف نهال لگد کوب می شود؛ تا ذرات خاک بهم چسبیده و ریشه در خاک محکم نگهداشته شود، بعد از کاشت نهال، آبیاری صورت می-گیرد (شکل 4 و 5). از آنجایی که بعد از آبیاری مقداری از خاک پای نهال نشست می کند، بهتر است در اطراف نهال؛ مجددا خاک ریخته شود. بر اساس فرم تربیت مورد نظر، سربرداری در ارتفاع 80 سانتی متری تا 1 متری نهال به شکل مورب انجام می شود.

 

شکل 3: مخلوط کردن خاک محل کشت انار با کود مناسب

شکل 4: لکدگوب نمودن ذرات خاک بعد از کاشت انار برای محکم کردن نهال در خاک

شکل 5: آبیاری درخت انار بعد از کاشت نهال

قيم گذاری نهال

نهال تا دو سال بعد از کاشت به قیم نیاز دارد. استفاده از قیم باعث مسقر و رشد عمودی نهال می شود و از خم شدن آن در برابر بادهای شدید و شکستگی جلوگیری می کند . معمولا قیم را با استفاده از نوار پهن و نرم به قیم اتصال می دهند (شکل 6). پوشاندن اطراف نهال های تازه کشت شده با شاخه درخت، آن ها را از خسارت جوندگان و آفتاب سوختگی حفظ می کند.

شکل 6: بستن نهال انار با قیم برای حفاظت آن از بادهای شدید و رشد عمودی نهال

 

محسنی، علی، راهنمای انار (کاشت، داشت و برداشت)، نشر آموزش کشاورزی، 1391

شرافتیان، داریوش، میوه انار، داشت، برداشت و نگهداری، نشر آموزش کشاورزی، 1378

محسنی، علی، انار، راهنمای تولید، انتشارات نشر آخر، 1389

 

لطفا دانش و تجربه خود در این مورد را به اشتراک بگذارید

لطفا پیش از ایجاد مطلب جدید موارد زیر را به دقت مطالعه نمایید:
پایگاه دانش این وب سایت محلی برای تبادل دانش و تجربه و بیان راهکارهایی برای ارتقای صنعت کشاورزی است. هنگام درج مطلب به نکات زیر توجه بفرمایید:
۱. برای درج عکس به داخل متن ، عکس را از گوشی یا کامپیوتر کپی نموده و در پنجره ویرایشگر سایت ، paste نمایید.
۲. در صورت نیاز ، مطلبی که ارسال می کنید را ویرایش کنید تا ابعاد عکس ها و اندازه و رنگ فونت ها ، هماهنگ با دیگر مطالب وب سایت بشود.
برچسب مناسب متن را از بین برچسب های تعریف شده انتخاب کنید و اگر مطلب شما نیاز به برچسب جدیدی داشت، مطلب را درج کنید و برچسب پیشنهادی را از بخش تماس با ما به مدیریت وب سایت اطلاع بدهید تا به لیست برچسب ها افزوده گردد.

فایل با فرمت های ( 'gif','jpg','png', 'jpeg', 'pdf', 'mp4', 'mkv' ) قابل آپلود می باشد.
فایل های پیوست:

نظر
آخرین نظر